lauantai 27. marraskuuta 2010

Sirukortinlukijoiden käytettämättömyys

Luulin jo osaavani käyttää sirukortinlukijoita, mutta toisin kävi. Yllättäen vain huomasin, että homma ei enää toimikaan. Syyksi paljastui Sagem-merkkisen lukijaan tehty softapäivitys.

Lähtökohtaisestihan sirukortilla maksaminen on suoraviivainen prosessi: Valitaan debet/credit + annetaan pin-koodi. Harmi, että jokaisella laitevalmistajalla on oma näkemyksensä siitä, miten tämä pitää tehdä ja kuluttajaparat joutuvat opettelemaan nämä kaikki.

Olen törmännyt seuraaviin variaatioihin debet/credit-valinnassa:
 1. Valinta tehdään numerolla 1 tai 2 (tykkään)
 2. Valinta tehdään nuoli ylös/alas + hyväksyntänappi
 3. Näytöllä näkyy Debet tai Credit, vieressä on nappi, jolla vaihdetaan, toinen jolla
 4. hyväksytään. Tässä haasteena on arvata, tarkoittaako teksti tehtyä valintaa vai nappulan tekstiä
 5. Näytöllä näkyy Debet ja Credit, kummallekin on oma nappi joka tekee valinnan (tykkään)
Vieläköhän tuon jollain muulla tavalla voisi tehdä?! Jos voi, eiköhän sellainenkin toteutus löydy.

Palataanpa tähän Sagemin päivitykseen, joka edustaa vaihtoehtoa 2. Arvaan, että heille on tullut palautetta, että miksei debet/credit-vaintojen edessä voi olla numeroita. Ovat nyt sitten lisänneetkin, eli näytöllä on "1 Credit" ja toisella rivillä "2 Debet". Harmi vain, numerolla ei voi tehdä valintaa!! Auts!

Eräälle kauppiaalle tätä ihmettelin ja hän kertoi, että käyttöliittymä muuttui softapäivityksessä, jossa toki moni asia oli muuttunut parempaan suuntaan, mutta tämä käsittämätön ominaisuus on aiheuttanut ongelmia myös muille.

2 kommenttia:

 1. Nykyisellään vehkeet eivät ole kyllä asiakkaalle suunniteltuja.

  Luulisi noita muutenkin menevän kaupaksi sen verran, että kassalle voisi kehitellä mallin, jossa on dedikoidut debit & credit napit ilman nuolia tai numerovastaavuuksia. Samaan syssyyn voisi heittää tähden ja risuaidan mäkeen, ei asiakas niillä tee mitään.

  VastaaPoista
 2. Ja tuossa on vasta softatason käytettämättömyydet. Fyysisen tason käytettämättömyydessä voiton vie K-ketjun lukijat, joissa bonuskortista höylätään magneettiraita ja maksu suoritetaan sirukortilla. Kummassakaan ei ole mitään visuaalista vihjettä siitä, miten päin kortti pitää laitteeseen syöttää. Homma taitaa mennä vielä epäloogisesti siten, että sirukortti syötetään koneeseen kortin takapuoli ylöspäin. Epäloogista, paitsi tietysti jos olet insinööri tai teollinen muotoilija jolloin tiedät, että lukijakomponentti vaatii tietyn määrän tilaa, eikä se mahdu kortinlukuaukon yläpuolella olevaan 1.5cm korkeaan tilaan. :)

  VastaaPoista