torstai 6. joulukuuta 2012

BlindSquare voittoon myös Apps4Finland -kisassa


Tämän vuoden Apps4Finland -kisaan osallistui 120 työtä, joista arvovaltainen 12 henkinen tuomaristo valitsi parhaat.

BlindSquare voitti pääsarjan:
"Sovellus mullistaa potentiaalisesti miljoonien näkövammaisten elämän ja onkin erinomainen esimerkki innovatiivisesta ja hyödyllisestä avoimen datan käytöstä. BlindSquaren mahdollisuudet menestyä kaupallisesti globaalilla tasolla vaikuttavat lupaavilta. Palvelu on käytössä jo yli 50 maassa."
Suomen paras ja Euroopan paras. Mistä tällaiset ideat syntyvät ja miten ne viedään maaliin asti, oikeaksi palveluksi?

Olen tehnyt softaa lähes 30 vuotta. Nelisen vuotta sitten päätin opiskella mobiilisovellusten tekemisen. Näin jo silloin, että sovellukset, jotka tuovat avoimen datan palveluita käyttäjän näköisinä hyötysovelluksina, on tulevaisuus.
Sen jälkeen mobiilisovelluskehitysurani on kulkenut kisasta kisaan. Ura alkoi HSL Mobiilikisalla, jossa Kyyti-sovellus voitti yleisösarjan. Palvelulla on nyt jo yli 40 000 käyttäjää.
Samana vuonna 2010 osallistuin sillon toista kertaa järjestettävään Apps4Finland-kisaan, jossa LiveInfoBoard voitti ideasarjassa.

Vuoden 2011 kisaan osallistuin 4 sovelluksella, joista Kierrätys tuli pääsarjan kakkoseksi ja YLE-hirsipuu voitti YLEn datan käytön erikoispalkinnon.

Vuonna 2012 BlindSquare voitti EU-tasoisen OpenCities App Challenge-kisan ja Apps4Finlandin pääsarjan.

Minulta kysyttiin palkintogaalassa vinkkejä, miten tämä on mahdollista. Peruslähtökohtana on keksijän luonne: Nähdä ympärillään ongelmia tai epätäydellisyyksiä, joihin on mahdollista löytää parannuksia. Näin syntyy ideoita, mutta ei innovaatioita.

Idean realisoiminen palveluksi vaatii kovaa työtä. Arvioin, että olen kirjoittanut elämäni aikana yli miljoona koodiriviä (näistä vain 25 000,  eli 2,5% BlindSquareen). Tekemällä oppii.

Mutta edes idea ja koodaustaidot eivät riitä. BlindSquaressa yhdistyy useita ideoita, jotka yhdessä luovat maagisen kokonaisuuden:
  1. Puhesynteesi puhelimessa tuotettuna 26 kielellä mahdollistaa globaalin palvelun
  2. Sosiaalisen median ja joukkoistamisen dynamiikan ymmärtämäinen ja soveltaminen "oikealla tavalla"
  3. Käyttäjälähtöinen suunnittelu ja palvelukonseptointi
  4. Lähes neljän vuoden kokemus iOS:sta, App Storesta ja Applen ekosysteemistä.
  5. Perheen tuki - ymmärryksenä joskus vähäiseen vapaa-aikaan, sekä perheyrittäjähenkisyytenä, jossa kaikki ovat mukana esim. videotuotannossa, promovalokuvauksessa tai oheistuotteiden ompelussa
  6. Vahvat yhteisöt, joista löytyy apua, kun pitää pystyttää webbisaitti, löytää koekäyttäjiä tai ratkaista eteen tullut haaste
  7. Aito osallistuminen loppukäyttäjäyhteisöihin. Kuuntele ja huomioi, kiitä, ansaitse luottamus. 
  8. Tekemällä välillä järjetön määrä työtä myös ilman liiketoimintasuunnitelmaa, vain huvin vuoksi ja ilman täsmällistä päämäärää. 
  9. GO BIG -ajattelu kaikessa. Unohdetaan tarvittaessa paikalliset tietolähteet ja käytetään palveluita, jotka mahdollistavat globaalin toiminnan
  10. Vuosien kokemus avoimen datan pöhinästä ja kuinka avointa dataa käytetään mobiilisovelluksissa
Apps4Finland gaalan moderaattorina toiminut Forum Viriumin Jarmo Eskelinen tiesi kertoa, että olemme näissä asioissa 3 vuotta muuta eurooppaa edellä. Koen asian juuri näin oltuani mukana viimeiset kolme vuotta. Kisan tunnettuus, sponsorien määrä, vaikuttavuus ja kilpailutöiden laatu on noussut vuosi vuodelta.

Seuraavat askelmerkit on siis syytä kohdistaa ensimmäistä kertaa järjestettävään Apps4Europe-kisaa kohden.

Hyvä Suomi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti